Rozdzielnia gazu w Będzinie

TEMAT: BUDOWA NOWEJ SIEDZIBY ROZDZIELNI GAZU W BĘDZINIE – OPRACOWANIE KONCEPCJI ARCHITEKTONICZNO – URBANISTYCZNEJ NA POTRZEBY ZAPLECZA ADMINISTRACYJNO TECHNICZNEGO ROZDZIELNI GAZU W BĘDZINIE.
INWESTOR: GÓRNOŚLĄSKA SPÓŁKA GAZOWNICTWA SP. Z O.O.
INWESTYCJA: 2011 / KONCEPCJA

OPIS: Projektowany Budynek składa się z dwóch połączonych ze sobą brył ustawionych względem siebie pod kątem prostym w kształcie litery “L”.

Skrzydło zlokalizowane od strony południowo – zachodniej mieści część biurowo – administracyjną, zaś w skrzydle umieszczonym od strony południowej zlokalizowano pomieszczenia dla pracowników fizycznych, szatnie, pomieszczenia techniczne oraz warsztaty i magazyny podręczne. Obydwa skrzydła są połączone parterowym łącznikiem, w którym znajduje się główne wejście dla pracowników Zakładu dostępne zarówno od strony parkingu jak i od strony wewnętrznego placu.

Budynek jest w całości dwukondygnacyjny niepodpiwniczony. Poszczególne skrzydła są zaprojektowane na planie prostokąta w trójtraktowym układem wnętrza (korytarz centralny z pomieszczeniami użytkowymi po bokach). Łącznik wejściowy został w całości przeszklony w usytuowany w taki sposób aby znajdować się na osi dojścia z parkingu.

Od strony ul. Sieleckiej znajduje się wejście dla klientów z zewnątrz zaakcentowane poprzez przeszklenie biegnące przez dwie kondygnacje oraz ścianę w kolorze grafitowym z wyeksponowanym znakiem firmowym. Ściana z logo została dodatkowo przekrzywiona względem głównej bryły budynku aby zwiększyć zakres odbioru wizualnego oznaczenia budynku z poziomu drogi dojazdowej (najazd od strony centrum miasta). Przekrzywiona ściana biegnie na poziomie dachu przez całą długość budynku nadając prostej bryle dynamiczną formę a także nawiązujące kierunkiem do usytuowania na działce istniejącego budynku Rozdzielni Gazu. Dodatkową funkcją nadbudowanej ponad poziom dachu ściany jest osłona urządzeń klimatyzacji i wentylacji umieszczonych na dachu.

Od strony południowej na krótszym boku skrzydła administracyjno – biurowego umieszczono punkt obsługi klienta (na parterze ) oraz salę konferencyjno – szkoleniową (na piętrze). Obydwa pomieszczenia w całości zostały przeszklone co w założenie ma podkreślić ich walory estetyczne i nadać szczególną rangę w całym założeniu przestrzennym. Skrzydło przeznaczone na pomieszczenia socjalne oraz warsztatowe zostało maksymalnie uproszczone w formie i pozbawione zbędnych upiększeń pozostawiając jedynie szlachetny materiał wykończeniowy jaki jest płytka klinkierowa.

GAZ-BEDZIN-02-str

GAZ-BEDZIN-03-str

 

POLNOCNA POLUDNIOWA WSCHODNIA ZACHODNIA

GAZ-BEDZIN-06-str

GAZ-BEDZIN-07-str

 

GAZ-BEDZIN-09-str

GAZ-BEDZIN-10-str

BIURO 01

HALL 02

007