BIUROWIEC HCM S.A

TEMAT: PROJEKT PRZEBUDOWY BUDYNKU ADMINISTRACYJNEGO HCM S.A.
INWESTOR: HUTA CYNKU „MIASTECZKO ŚLĄSKIE” SA
INWESTYCJA: 2015 – 2016 / KONCEPCJA

OPIS: Koncepcja przebudowy elewacji zakłada nadanie nowego charakteru istniejącemu budynkowi oraz całkowitą zmianę strefy wejściowej.

Na elewacji zastosowano nowoczesne szlachetne materiały – panele z blachy tytanowo-cynkowej w naturalnym kolorze, oraz grafitowe płyty elewacyjne ze sprasowanej wełny mineralnej – Rockpanel. Całość uzupełniono o duże przeszklenia strefy wejściowej oraz elementy małej architektury.

Prostokątny powtarzalny podział elewacji ma podkreślić biurowy charakter budynku nawiązując do współczesnych trendów w kształtowaniu obiektów o podobnym charakterze. Całkowicie przebudowana strefa wejściowa – stanowiąca przedłużenie bryły budynku pozwoliła na wydzielenie nowych funkcji – podcienia będącego miejscem spotkań pracowników i zarazem zadaszeniem głównego wejścia oraz wiatrołapu, który dzięki zastosowaniu dużych przeszkleń i znacznej wysokości może pełnić funkcję holu reprezentacyjnego z ekspozycją oferty firmy lub prezentacją jej dotychczasowych osiągnięć.

Bryła nowej strefy wejściowej została wysunięta w kierunku wschodnim, co pozwoliło przełamać centralny charakter wejścia – nieadekwatny do istniejącego zagospodarowania terenu i w naturalny sposób przejąć pracowników i gości przyjeżdżających z zewnątrz. Umiejscowiony przy wejściu pylon informacyjny, widoczny na pierwszym planie w jednoznacznie określa przeznaczenie budynku i jego właściciela.

Przyjęte rozwiązania materiałowe oraz zaproponowana forma budynku mają również zapewnić łatwość w utrzymaniu elewacji, możliwość wprowadzenia zewnętrznych osłon słonecznych, podkreślić rangę obiektu, oraz zapewnić ponadczasowy efekt przy minimalnej ingerencji w istniejącą bryłę. Dopełnienie całości stanowi podświetlenie strefy wejściowej nawiązujące barwą światła do wizualnej kreacji firmy.

008 final

005

003_Fotor

002_Fotor

006_Fotor

007_Fotor

001_Fotor